Toni Ahva Valinta vahva

Pakkoruotsin vahvistaminen on järjetön idea

Hallituksen linjaus palauttaa ruotsin kieli pakolliseksi aineeksi ylioppilaskirjoituksissa on käsittämätön. Tulossa on enemmän pakkoa, kun tarvittaisiin enemmän vapautta.

Kielten valinnanvapaus pitäisi saada kaikille koulutusasteille. Valinnanvapaudessa pakollisen ruotsin kielen opintojen tilalle voisi valita minkä tahansa toisen kielen, mikä mahdollistaisi suomalaisten nuorten monipuolisemman kielitaidon ja todellisen kilpailuvaltin kansainvälisessä kaupassa.

Katsoin mielenkiinnosta vuoden 2004 päätöstä luopua pakkoruotsista ylioppilaskirjoituksissa. Kun hallituksen esitystä ruotsin vapaaehtoisuudesta valmisteltiin, se sai selvän kannatuksen asiantuntijoilta lausuntokierroksella. Kannattajia olivat mm:

- Suomen Lukiolaisten Liitto
- Opetusalan ammattijärjestö OAJ
- Opetushallitus
- Suomen Kuntaliitto
- Suomen Rehtorit ry
- Koulutuksen tutkimuskeskus
- Ylioppilastutkintolautakunta
- Suomen Vanhempainliitto

Vastustamaan jäivät vähemmän yllättäen Folktinget ja RKP.

Ylioppilaskirjoitusten pakkoruotsille ei löydy asiantuntijoiden kannatusta. Viime päivien julkisesta keskustelusta on toki huomannut, ettei sitä edes yritetä puolustaa järjellä tai asiantuntemuksella. Jäljellä on ainoastaan tunnesyitä, koska kaikki järkiargumentit on jo kumottu. Pakkoruotsi on muinaisjäänne, jonka taustalla ovat poliittiset lehmänkaupat ja rahakkaat yhden asian lobbarit.

No, järjettömiä pakkoruotsipäätöksiä on nähty aiemminkin. Viime vuonna Suomen kansainvälisimmän kaupungin eli Helsingin valtuustossa sain todistaa tilannetta, jossa vain Siniset kannatti pakkoruotsista luopumista ja kielikokeiluun osallistumista. Jopa julkisuudessa monesti pakkoruotsia vastaan puhuneet Perussuomalaisten ja Kokoomuksen valtuutetut seisoivat pakkoruotsin puolella. Politiikka on outo laji.

Toivon, että tuleva hallitus peruu päätöksensä, eikä lisää enää lukiolaisten stressiä. Pakko on täysin väärä ratkaisu tilanteessa, jossa ruotsi pitäisi muuttaa täysin vapaaehtoiseksi lukio-opinnoissa.

Kannustan lämpimästi kaikkia koululaisia ja lukiolaisia pitämään asiasta kovaa ääntä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Luulenpa että tuota päätöstä tullaan vielä tulevaisuudessa katkerasti katumaan. Se näkee ken elää:)

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

"Luulenpa että tuota päätöstä tullaan vielä tulevaisuudessa katkerasti katumaan."

Päätöstähän ei ole vielä tehty. On päätetty vain "tavoitteesta". Suomalaisten reaktiosta on kyllä jo pelästytty ja "tavoitteen" toteutumista epäillään jopa Hufvudstadsbladetissa.

Ilkka Huotari

Pakkoruotsi on äärinationalismia, eli tuomittavaa.

Siinä yksi etninen ryhmä (ruotsinkieliset) pakottavat kulttuuriaan (tässä tapauksessa kieltään) toiselle etniselle ryhmälle (suomenkielisille).

Peukalosääntö nationalismin pitämisessä hyvänä, yleisesti ottaen: pidetään ne kädet omalla puolella.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En nyt tiedä ääristä, mutta nationalismia varmasti kyllä. Valtiohan siinä pakottaa kahta kansanryhmäänsä oppimaan toistensa kieltä ja muodostamaan yhteistä kansallista identiteettiä suomalaisina, eikä vain omana kansanryhmänään.

En nyt tavoitteessa näe mitään pahaa, mutta ei kai itsensä tuntemista voi loppupeleissä pakottaakaan. Joku haluaa kuitenkin aina ummistaa silmänsä.

Ilkka Huotari

Tuossa oli sitten väärinymmärretty asia. Vai että oikein "valtio". Se taitaa koostua mm. RKP:stä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ilman suomenkielisiä pakkoruotsi ei onnistuisi. Järjestään jokaisen puolueen puoluepomot kääntävät viimeistään hallitukseen päästessään päänsä ruotsin puoleen:) - Vaikka eivät sitä itse edes osaisi. Ainoa poikkeus oli Matti Vanhanen, jolla oli miestä niin paljon, että lopetti monen mielestä yhden turhakkeen, eli yo-kirjoitusten pakkoruotsin.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #10

Kyllä.

Mutta RKP on siitä hyvä hallituskumppani muille, että se tukee aina hallituksen mitä-tahansa-hanketta, kunhan saa vain sen yhden ja ainoan tavoitteensa läpi, ruotsin kielen edistämisen.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #11

# 11

En usko hetkeäkään että pakkoruotsi tai -suomi olisi pelkästään RKP:n asialistalla. Pakkokielet jakavat mielipiteitä läpi puoluekentän, RKP mukaanlukien.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #13

Vaalikoneissa enemmistö valituksi tulleista kansanedustajista käsittääkseni vastustaa pakkoruotsia, mutta äänestää sitten pakkoruotsin puolesta kuitenkin.

"Vaalikoneessa 2011 enemmistö kansanedustajista oli ilmoittanut vastustavansa pakkoruotsia. Vielä silloin historialliset syyt eivät painaneet. Jostain syystä yli 50 edustajaa muutti mielensä."

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/ruotsi-ve...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Katsotaan nyt ensin saako Li Andersson vietyä ko. muutoksen läpi yhdessä RKP:n Henrikssonin kanssa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kyllä tytöt saavat tahtonsa lävitse ilman muuta. Hallituksen muissa jäsenissä on näitä ruotsittajia ihan riittävästi. Seuraavissa vaaleissa sitten taas asia punnitaan. Huvittavaa seurattavaa ainakin riittää...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"vain Siniset kannatti pakkoruotsista luopumista ja kielikokeiluun osallistumista. Jopa julkisuudessa monesti pakkoruotsia vastaan puhuneet Perussuomalaisten ja Kokoomuksen valtuutetut seisoivat pakkoruotsin puolella."

Mielenkiintoista. Olen muutenkin huomannut, että Persut eivät aja pakkoruotsista luopumista riittävän ponnekkaasti. Toivottavasti Siniset jatkavat taistelua tällä saralla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Se kielikokeilu oli jo etukäteen tuomittu epäonnistumaan, jonka näki jo naapurin erkkikin:)....Ilman virkamiesruotsin kokeiden poistoa ei kukaan uskalla jättää ruotsia pois lukuohjelmasta. Eihän sen jälkeen pääsisi mihinkään jatko-opiskelupaikkaan. Ei edes putki-tai kirvesmieheksi voi valmistua ilman arvosanaa ruotsista. Se on jo niin todellista pakkoa, ettei kukaan voi Suomessa siltä välttyä. Paitsi itsenäiset maanviljelijät tai oman yrityksen perustajat.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

OK, mutta kumman hiljaa Persut ovat olleet näissä kieliasioissa. Odottaisin että aihetta tuotaisiin enemmän esille.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Ilman virkamiesruotsin kokeiden poistoa ei kukaan uskalla jättää ruotsia pois lukuohjelmasta. Eihän sen jälkeen pääsisi mihinkään jatko-opiskelupaikkaan.»

Tuo on nähdäkseni ehkä merkittävin perustelu pakkoruotsille. Kyseessä on looginen ketju, joka lähtee siitä perustuslain 2. luvun kohdasta, että viranomaisten kanssa on kyettävä asiomaan molemmilla kansalliskielillä. Siksi kaikilta virkamiehiltä edellytetään molempien kielten taitoa, jolloin se on pakko olla myös osa koulutusta, eikä se voisi olla pakollinen osa opinto-ohjelmaa jos osalla opiskelijoita ei olisi juuri mitään pohjatietoja, jos se olisi ollut vapaaehtoista lukiossa.

No toki voisi myös sisällyttää ruotsin kielen lukion kurssit kaikkiin virka-ammatteihin pätevöittäviin opintoihin, mutta menee vähän hankalaksi, kun käytännössä aika suuri osa lukiopohjaisista opinnoista on sellaisia. Lisäksi kolmen vuoden paussi ehkä aiheuttaisi taantumista, ja kieliopinnot ovat yleensä helpompia nuoremmalla iällä.

Itselleni, kuten monille muillekin, pakkoruotsi oli koulussa sietämätöntä pakkopullaa, mitä ei kovin montaa kertaa ole elämässä tarvinnut. Tosin nyt kun "ohi on", voi saman pullan pakottaa toisillekin. Lukiossa itselläni oli ruotsin keskiarvo tasan 4,5, kun tasan joka toisesta kurssista tuli 4 ja joka toisesta 5. Vähänkään vähemmästä olisi jäänyt luokalle. Virkamiesruotsin suorittaminen hyväksytysti olikin pieni ihme.

Kyllä säälisin, jos minut joskus johonkin virkaan nimitetään ja joku joutuisi asioimaan kanssani. Aika suuri osa ruotsin sanoista menee minulla nykyään sujuvasti sekaisin saksan kanssa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #21

Miksi kieli poikkeaisi muista pätevyysvaatimuksista. Sitähän valintoja tehdessä tulee kunkin arvioida, mistä kokee olevan hyötyä tai iloa. En minä haluaisi ketään pakottaa lukemaan vaikkapa kaikkia lukion kemian kursseja, vain koska muuten saattaa polku lääkäriksi nousta pystyyn. Mielestäni on ylimielisyyttä olettaa osaavansa tehdä toisten puolesta parempia valintoja, kuin mihin he itse pystyvät.

Toki valinnanvapauden lisääminen tulee johtamaan sosiaalisen liikkuvuuden pienenemiseen. Kysymys kuitenkin kuuluu (yksilön kannalta), entä sitten? Pohdittavaksi siis jää, onko yhteiskunnan etu mahdollisimman suuren talenttipoolin varmistamiseksi korkeakoulutukseen ja virkamiehiksi riittävä peruste valinnanvapauden rajoittamiselle?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

No onhan se nyt merkittävää että siniset haluaisivat laittaa suomalaiset keskenään eriarvoiseen asemaan. En sitten osaa sanoa mistä johtuu niin valtaisa katkeruus ja kauna äidinkielenään suomea puhuvia kohtaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

EK-vaaleissahan se nähtiin, minne asti tämä teema kantaa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Pakkoruotsi ei ole edes ruotsinkielisille hyväksi. Googleen hakusanat "ruotsinkielisiä vihataan", niin asia tulee selväksi.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 17

Se on opettavaista havaita että ruotsinkielisiä kohtaan lietsotaan avoimesti vihaa.
Käytännön elämässä se on taas työelämässä kysyä kielitaidosta ja palkata tai olla palkkaamatta sen mukaisesti.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mikä sai kuvittelemaan että aversiot olisivat syntyneet vasta pakkoruotsin myötä?

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Kuulkaahan toverit, kiusatkaamme valtiota (ja tätä hallitusta) sen verran, että tehdään taas yksi uusi kansalaisaloite pakkoruotsin poistamiseksi. Niitä on toki ollutkin useita, mutta ei näköjään tarpeeksi montaa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Päättäjät ovat pakkoon niin mieltyneitä, että ehdotan vapaaehtoisen englannin lisäksi yhtä pakollista kieltä: "the language of the oppressor".

Tuon kielen voisi sitten valita esimerkiksi joukosta ruotsi, venäjä tai afrikaans. Kaikki olisivat tyytyväisiä? Lapset saisivat valita ja aikuiset saisivat pakottaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olisiko millään mahdollista mahduttaa ehdotukseesi myös suomen kieltä? Se on mielestäni kaunis kieli, eikä sitä ylläpidä kukaan, jos me lopetamme.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

No vasemmistoliitto on siirtynyt äärioikeistoon! Se ei aja tavallisen duunarin asioita. Li Andersson osaa puhua kuten Laura Huhtasaari mutta riittääkö se asioiden rationaaliseen tarkasteluun! Kansalaisaloite lähtee varmasti liikkeelle mikäli palataan takaisin sisäisesti rinnakkaiskoulujärjestelmään, josta 70-luvulla päästiin eroon.

Käyttäjän jrusanen kuva
Jari Rusanen

Ruotsi on pakollinen oppiaine peruskoulussa - jonka oppimäärän suorittaminen on pakollista. Lukio ei ole pakollinen koulu, joten nimetty pakkokieli sopii sinne erittäin huonosti. Yo-kirjoituksissa pitäisi edelleen olla vain pakollinen A-kieli - jonka opiskelija voisi sitten itse tietystä kielijoukosta (RU, EN, SA, VE, RA?)valita.

Ruotsinkieliset haluavat ruotsin pakolliseksi kaikille, mutta onneksi eivät sentään esim. venäjänkieliset venäjää. Eivät ainakaan vielä.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Hiukan historiaa 1967-Johannes Virolainen (maalaisliitto). Huomiota herätti, miksi suuren maalaisliiton puheenjohtaja Johannes Virolainen ei ottanut valtiovarainministerin tai ulkoministerin salkkua, vaan vain opetusministerin salkun. Jatkosta selviää miksi näin.

Hallitukseen oli tulossa vahva vasemmistoenemmistö, Sdp, Tpsl, Skdl ja Virolainen oli menossa hallitukseen yksin edustamaan oikeistoa. Kokoomus ei tuolloin kelvannut hallitukseen "yleisistä syistä". Siksi Virolainen kääntyi asiassa Rkp:n ja Jan-Magnus Janssonin puoleen houkutellen Rkp:tä vasemmistoa tasapainottavaksi tekijäksi. Rkp saneli ehtonsa ja tuli hallitukseen. Ehtona oli pakkoruotsi peruskoululakiin. Kaikella R.H. Oittisen työllä ja sivistysvaliokuntaan asti ehtineellä esityöllä ei ollut enää merkitystä. Edellä olevan on kertonut opetusneuvos Asseri Joutsimäki, joka oli mukana asiantuntijana peruskoululakia sorvattaessa.

Kansanedustaja Jutta Zilliacus (Rkp) kertoi Radio Vegasssa 27.2.2012, että Jan-Magnus Jansson kiristi pakkoruotsin peruskoululakiin. Zilliacus piti tehtyä pahana virheenä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset