Toni Ahva Valinta vahva

Poliittisten nuorisojärjestöjen tuet etsivään nuorisotyöhön

  • Poliittisten nuorisojärjestöjen tuet etsivään nuorisotyöhön

Viimeistelin eilen Helsingin valtuustossa valtuustoaloitetta poliittisten nuorisojärjestöjen tukien lakkauttamisesta. Esitän aloitteessa, että Helsinki luopuu puolueiden nuorisojärjestöjen toiminta- ja palkkausavustuksista ja käyttää tästä toimenpiteestä säästyvät rahat nuorten syrjäytymistä ehkäisevän etsivän nuorisotyön edistämiseen. Toistaiseksi aloite on saanut tukea vain yksittäisiltä valtuutetuilta, mutta Sinisten koko valtuustoryhmä on allekirjoittanut aloitteen.  

Helsingin poliittiset nuorisojärjestöt saavat siis vuosittain avustuksia Helsingin kaupungilta. Helsinki käytti vuonna 2018 näihin yhteensä yli 175 000 euroa. Samanaikaisesti kuitenkin valtakunnalliset poliittiset nuorisojärjestöt saavat huomattavia summia valtiolta toimintansa levittämiseksi ympäri maata. Puhumattakaan avokätisestä puoluetuesta. (Kumpiakin tosin Siniset ovat leikanneet hallituksessa, hyvä niin.)

Siksi ei ole järkevää, että kaupunki vielä lisää rahoitusta poliittisille nuorisojärjestöille, jotka voivat taloudellisesti hyvin jo entuudestaan. Samanaikaisesti monet nuorisotyötä tekevät järjestöt tarvitsisivat kipeästi lisärahoitusta.

Mikään uusi idea tai vaalitemppu poliittisten nuorisojärjestöjen avustusten lakkauttamispyrkimykset eivät ole. Olen vastustanut kaupungin jakamia poliittisten nuorisojärjestöjen tukia jo vuodesta 2012, kun aloitin poliittisen urani kuntavaalien jälkeen. Entisen puolueeni Perussuomalaisten aikana pyysin puolueen edustajia vastustamaan poliittisten nuorisojärjestöjen tukia nuorisolautakunnassa. Näin myös he toimivat, ja silloinen valtuustoryhmä suostui myös jättämään asiasta valtuustoaloitteen.

Sittemmin Perussuomalaisten linja näyttää muuttuneen 180 astetta, koska viimeksi kaikki Helsingin nuorisojaostossa edustettuna olevat puolueet (kok, vihr, ps, sdp, vas) myönsivät poliittisille nuorisojärjestöille tukia. Järjestelmä on aivan käsittämätön, koska siinä puolueiden edustajat käytännössä jakavat omille ja toisten nuorisojärjestöille setelinippuja. 

Jos ei kannateta, silloin ei myöskään itse haeta. Johdin poliittista nuorisojärjestöä Helsingissä kaksi vuotta, johtotehtävissä olin lähes viisi vuotta. Tuona aikana johdonmukaisesti kieltäydyin hakemasta toiminta- ja palkkausavustuksia kaupungilta.

Kaupunkien tulisi keskittyä rahoituksessaan sellaisiin järjestöihin, jotka tavoittavat nuoria ilman puoluepoliittista tarkoitusta. Siksi tulisi rahoittaa järjestöjä, jotka ehkäisevät etenkin nuorten syrjäytymistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset