Toni Ahva Valinta vahva

Perheiden Helsinki-lisä palautettava

Helsingin kaupunginvaltuusto on poistanut Helsinki-lisän, jonka tarkoitus on tukea yli 2-vuotiaiden lasten kotihoitoa. Kyse on siis kuntalisästä kotihoidon tukeen, joka on auttanut perheitä, joissa on pieniä lapsia kotona hoidettavana.

Lapsiperheköyhyyteen on puututtava monin eri toimenpitein. Yksi näistä on juurikin kotihoidon tuki, joka on tullut tarpeeseen etenkin monilapsisilla perheillä.

Helsinki-lisän leikkauksella tavoitellaan muutamaan miljoonan euron säästöjä, mutta samalla unohdetaan, että leikkaus johtaa kustannusten kasvuun muualla. On varsin selvää, että sekä varhaiskasvatuksen kustannukset että toimeentulotukimenot kasvavat päätöksen myötä. Suo siellä, vetelä täällä.

Päätöksen järjettömyys korostuu, kun tiedetään, että monet helsinkiläiset päiväkodit ovat jo nyt aivan täynnä. Helsingissä on aiemmin ollut paljonkin keskustelua siitä, että päivähoitopakkoja on vaikea saada, varhaiskasvatuksen henkilöstöstä on puutetta ja palkat ovat niin matalat, että ne houkuttelevat pois alalta. Varhaiskasvatuksen osallistumisasteen kasvattamista tulee harkita vasta sitten, kun päivähoito saadaan kuntoon.

Olen kuullut, että päivähoitoruuhkan takia itähelsinkiläisille perheille on tarjottu päivähoitoa Suomenlinnasta. Helsinki-lisän maksaminen ja lasten hoitaminen kotona olisi huomattavasti järkevämpää kuin se, että työttömät vanhemmat vievät lapsensa Suomenlinnan päiväkotiin ja lähtevät anomaan toimeentulotukea.

Kotiäitien ja koti-isien pitäisi olla kunnioitettuja yhteiskunnan jäseniä, joita ei rangaista siitä, että he haluavat osallistua aktiivisesti lastensa kasvatukseen. Helsinki-lisällä on osoitettu vanhemmille, että yhteiskuntamme arvostaa lasten kotihoitoa. Enää ei arvosta.

Ei voi olla niin, että budjetiltaan ylijäämäinen kaupunki kohdistaa säästöjä lapsiin ja perheisiin. Kyse on puhtaasti arvovalinnasta.

Kylmästä ja tarpeettomasta sellaisesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset