Toni Ahva Valinta vahva

Lukioihin kurssi maanpuolustuksesta

Nuorten maanpuolustustahto on laskenut. Ongelma on huolestuttava ja siihen on todella puututtava. Mistä maanpuolustustahdon heikkeneminen johtuu?

Siihen löytyy aika helpostikin vastaus, kun katsotaan monien poliitikkojen retoriikkaa. Ensinnäkin jotkut kyseenalaistavat armeijan kustannukset ja esimerkiksi puolustushankintojen tarpeellisuuden. Toiset taas kyseenalaistavat yleisen asevelvollisuuden, joka on ollut ja tulee olemaan maanpuolustuksemme kivijalka. Kolmanneksi, jotkut ovat venäläismielisillä lausunnoilla kyseenalaistaneet Suomen armeijan kyvykkyyden ylipäätään puolustaa maata.

Nämä kaikki vastuuttomat lausunnot johtavat maanpuolustustahdon rapautumiseen. Tähänkin siis pätee ”mitä isot edellä, sitä pienemmät perässä”. Älkää siis syyttäkö nuoria, vaan maanpuolustustahtoa retoriikallaan heikentäviä politiikkoja.

Ratkaisu on olemassa. Uskon vahvasti siihen, että tarvitsemme enemmän jussiniinistöjä eli isänmaallisia poliitikkoja, jotka ymmärtävät maanpuolustuksen merkityksen isänmaan itsenäisyyden turvaamisessa.

Lisäksi epäluulon kylvämistä, poliitikkojen haitallista retoriikkaa ja hybridivaikuttamista vastaan voidaan taistella koulutuksella. Tietämättömyyttä vastaan paras lääke on tieto.

Lukioihin ja ammatilliseen koulutukseen on siksi lisättävä kurssi, joka tarjoaisi tietoa maanpuolustuksesta koko ikäluokalle. Kurssi lisäisi tietoa, osallisuutta sekä motivaatiota maanpuolustukseen ja sen merkityksen ymmärtämiseen. Esimerkiksi huoltovarmuuden ja hybridivaikuttamisen tiedostaminen on keskeinen osa nykyaikaisen maanpuolustuksen hahmottamista. Kaiken lisäksi se voisi myös kannustaa yhä useampaa naista suorittamaan asepalvelusta, sekä yleisesti harkitsemaan puolustusvoimia uravaihtoehtona.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Jospa nuoret miettivät, että mitä tässä oikein pitäisi puolustaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Lukioissa on jo yhteiskuntaoppia. Turvallisuuskysymyksiä käsitellään sen kursseilla. Fiksuille nuorille turvallisuus on laajempi ja monimutkaisempi kysymys kuin pelkkä aseellinen maanpuolustus. Tätä eivät nämä edellistä sotaa käyvät ahvat ja niinistöt ynnä muut voivottelijat ymmärrä, vaikka tämäkin ilmiö tuli selvästi esiin po. kyselyssä.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Lukion opettajana olen huomannut, että epätasa-arvoinen ja seksistinen sukupuolitettu asevelvollisuus on menettämässä legitimiteettinsä tasa-arvotietoisten nuorten silmissä. Jotta maanpuolustustoiminnan vetovoima saataisiin kasvuun, nuorille pitäisi saada tunne siitä, että systeemi on reilu ja se kohtelee tyttöjä ja poikia yhdenvertaisesti.

Ainakaan lukioihin ei pidä tuoda kurssia, joka opettaa, että naiset ja miehet eivät ole yhdenvertaisia lain edessä ja olisi olemassa jotain sukupuoleen sidottuja juridisia velvollisuuksia.

Irina Mikaela

Oletteko kuulleet aatteesta nimeltä pasifismi? Nykynuoret tajuavat jo paljon enemmän kuin luulettekaan. Mahtavaa!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset