Toni Ahva Valinta vahva

Lähtölaukaus ylioppilaskuntien pakkojäsenyyden lakkauttamiseksi

Eduskunnan perustuslakivaliokunta lausui viime perjantaina YTHS-palveluiden laajentamisesta ammattikorkeakouluopiskelijoille. Samalla perustuslakivaliokunta teki merkittävän linjauksen, josta ei ole vielä juuri käyty kunnollista julkista keskustelua:

Valiokunnan mielestä valtioneuvoston piirissä olisi syytä harkita selvitystyön käynnistämistä sen arvioimiseksi, onko ylioppilaskunnan pakkojäsenyydelle enää esitettävissä hyväksyttäviä ja oikeasuhtaisia perusteita perustuslain 13 §:n 2 momentissa turvatun yhdistymisvapauden kannalta, sekä tarvittaessa ryhtyä lainsäädäntötoimiin sääntelyn muuttamiseksi.

Ei ole. Ylioppilaskuntien pakkojäsenyys on muinaisjäänne, eikä vastaavaa käytäntöä ole esimerkiksi ammattikorkeakoulujen puolella. Vapaaehtoisesti ylioppilaskuntaan saisi toki edelleen kuulua, jos siitä haluaa maksaa ja haluaa esimerkiksi opiskelijalehden. Itse en näe jäsenyydelle mitään tarvetta. Valinnanvapaus toimii tässäkin!

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ilmoitti tänään, että Siniset esittävät, että hallitus ryhtyy välittömiin toimenpiteisiin pakkojäsenyyden perusteiden arvioimiseksi ja että ylioppilaskuntien jäsenyydestä tehdään opiskelijoille vapaaehtoista.

Toivon, että myös opetusministeriltä ja pääministeripuolue Keskustalta löytyy tahtoa ottaa edistysaskel kohti vapautta ja ottaa koppi Sinisten esityksestä. Nyt perustuslakivaliokunnan lausunnon myötä on erinomainen mahdollisuus luopua pakkojäsenyydestä.

 

--

Olen ehdolla Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaaleissa, jotka järjestetään sähköisesti 31.10.–2.11. ja 5.11.-7.11.2018. Asiasta lisää tästä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

- -"Ylioppilaskunnan jäsenmaksu on opiskelijalle myös eräänlainen opiskelijan perusturva. Jäsenyyden myötä yliopisto-opiskelija saa muun muassa YTHS:n terveydenhuoltopalvelut, sekä jäsenyyden mukana tuomat edut, kuten erilaiset opiskelija-alennukset ja ylioppilaskunnan tarjoamat palvelut." - - (sivulta 48 alla)

https://www.uef.fi/documents/10184/67447/UEF_Opisk...

Toni, mitä tarjoatte tilalle?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Kivojahan noi on, mutta ei ihmistä saa pakottaa jäseneksi. Haluaisitko olla väkisin vaikkapa persu? Tai vihreä? Vertaus ei ole kaukaa haettu, sillä ylioppilaskunnat tekevät politiikkaa ja rahoittavat poliitikkoja.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Onks toi alunperin tsaarinaikainen valvontamekanismi, vai mikä?

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Ylioppilaskunta ja ammattikorkeakoulujen opiskelijakunta ovat lainsäädännöllisesti ja käytännössä kaksi eri asiaa. Ei niiden jäsenyyksiä voida noin vain rinnastaa.

Ylioppilaskunta on yliopistolakiin perustuva, lailla perustettu julkisoikeudellinen yhdistys, jolla on merkittävä osuus yliopiston itsehallinnossa.

AMK:n opiskelijakunta on osakeyhtiömuotoisen ammattikorkeakoulun vapaaehtoinen, yhdistyslakiin perustuva niin sanottu aatteellinen yhdistys. Sillä ei ole vastaavaa osuutta amk:n hallinnossa.

Perustuslain esitöissä on todettu, että yhdistymisvapaus koskee ensisijassa yhdistyslain mukaisia vapaaehtoisia yhdistyksiä.

Sen sijaan julkista tehtävää varten lailla perustetun yhdistyksen jäsenyys voidaan säätää pakolliseksi. Tarkemmin:

http://heikkisantala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2286...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset