Toni Ahva Valinta vahva

Helsingin parannettava nuorten vaikuttamismahdollisuuksia

Helsingin nuorisoneuvoston tarkoituksena on edustaa nuoria Helsingin päätöksenteossa. Nuorisoneuvostoon kuuluu kaksikymmentä 13-17 –vuotiasta helsinkiläisnuorta.

Verrattuna moniin muihin Suomen kuntiin Helsingin nuorisoneuvoston asema on kuitenkin heikko. Suomen pääkaupungin tulisi näyttää muille kunnille esimerkkiä nuorten vaikuttamismahdollisuuksissa, mutta näin valitettavasti ei Helsinki tällä hetkellä tee.

Nykyinen tilanne on häpeäksi helsinkiläisille, siksi olisi aika konkreettisille muutoksille nuorten vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseksi. On absurdia, että tällä hetkellä nuorten edustajalla ei ole oikeutta olla läsnä edes Helsingin nuorisojaoston kokouksissa.

Helsingin nuorisoneuvoston edustajille tulee antaa läsnäolo- ja puheoikeus Helsingin kaupungin valtuustoon, lautakuntiin ja jaostoihin. Helsingin kaupunki tekee huomattavasti nuoria koskevia päätöksiä, esimerkiksi nuorisojaostossa, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa sekä koulutuslautakunnassa. Läsnäolo- ja puheoikeudella parannettaisiin nuorten kuulemista sekä kannustettaisiin nuoria yhteiskunnallisen vaikuttamisen pariin jo ennen äänestysikää. Helsinkiläiset nuoret ovat eriarvoisessa asemassa naapurikaupunkiin nähden, koska Vantaan ja Espoon nuorisovaltuustoilla edustajat lautakunnissa ja valtuustossa.

Lisäksi nuorisoneuvoston aloitteet pitää jatkossa tuoda kaupunginvaltuuston päätettäväksi. Aloitejärjestelmän tulisi olla myös huomattavasti nykyistä nopeampi. Niin valtuustoaloitteisiin kuin nuorten aloitteisiin pitäisi tuottaa vastaus jatkossa kahdessa kuukaudessa.

Helsingin tulee olla kunnianhimoisesti edelläkävijä kaupunkilaisten vaikuttamismahdollisuuksissa. Mutta sen saavuttamiseksi tarvitaan vielä huomattavasti enemmän toimenpiteitä - ja tahtoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Toni, tehkääpä nuorten keskuudessa kansalaisaloite äänioikeusiän laskemiseksi:

- -"Kansalaisaloitteen vireillepanijana voi olla yksi tai useampi äänioikeutettu Suomen kansalainen. Vireillepanijan on nimettävä aloitteelle vähintään yksi edustaja ja tälle vähintään yksi varaedustaja. Vireillepanija voi itse toimia myös joko aloitteen edustajana tai varaedustajana." - -

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/ohjeet/ohje-vast...

Minusta yleinen äänioikeusikä tulisi laskea 16 ikävuoteen.
Vrt. alla oleva puheenvuoro:

http://velipohjonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26038...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

HS 22.7.2017 (maksumuurin takana):

"Suomenkin olisi syytä laskea äänioikeusikäraja 16 vuoteen

Nuoret ovat ainoa ikäluokka, jota yhteiskuntaopin opetus tukee demokratian valinnoissa.

Äänioikeusikärajan laskeminen on noussut jälleen keväällä poliittiseen keskusteluun. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kannattaa äänioikeusikärajan laskemista kuntavaalien osalta. Lisäksi seuraavissa Ahvenanmaalla järjestettävissä kuntavaaleissa 16-vuotiaat saattavat päästä äänestämään.

Keskustelua ikärajasta on leimannut huoli laskevasta äänestysinnosta. Äänioikeusiän laskeminen on yksi keino vahvistaa demokratiaa. Oikeuden laajentamisessa on kyse myös nuorten oikeuksien toteutumisesta ja yhdenvertaisuudesta.

Emme olisi missään nimessä edelläkävijöitä äänestysiän laskemisessa. Suomessa asian käsittelyä on leimannut yltiöpäinen varovaisuus, vaikka myönteisiä kansainvälisiä kokemuksia äänestysikärajan laskemisesta 16 ikävuoteen on jo useita.

Itävallassa 16-vuotiailla on ollut äänioikeus kaikissa vaaleissa jo kymmenisen vuotta. Skotlannissa nuoret keskustelivat ja äänestivät innokkaasti alueen itsenäisyydestä vuonna 2014. Virossa nuoret pääsevät uurnille kuntavaaleissa vielä tänä syksynä. Oikeudellisia esteitä äänestysiän laskemiselle ei ole, mutta perustuslain muuttamiseen vaaditaan yhteistä poliittista tahtoa.

Äänioikeusikärajan muuttaminen ei edellytä ehdolle asettumisen ikärajan laskemista. Kyse on kahdesta eri oikeudesta, jotka ovat olleet erillään myös aiemmin Suomen historiassa.

Jo nyt alle 18-vuotiaille on säädetty erilaisia oikeuksia ja velvollisuuksia. Kuusitoistavuotias on jo muun muassa rikosoikeudellisessa vastuussa ja maksaa työstään veroa.

Esimerkiksi julkkisehdokkaiden määrän ja ääriliikkeiden suosion pelätään nousevan, jos äänestysikärajaa lasketaan. Kansainväliset kokemukset ovat kuitenkin osoittaneet, että nuoret ovat äänestäneet lähes samoin kuin muut äänioikeutetut. Nuoret eivät myöskään Skotlannin itsenäisyysäänestyksessä ko­pioineet vanhempiensa kantaa, vaan muodostivat äänestyspäätöksensä itse.

Äänestämisen tapa pitää oppia ajoissa, jotta uurnille mentäisiin myös aikuisiässä. Nuoret ovat ainoa ikäluokka, jota yhteiskuntaopin opetus tukee demokratian valinnoissa. 16-vuo­tiaiden äänioikeus kannustaisi myös kouluja käsittelemään puolueita ja vaaleja enemmän peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa.

Euroopan parlamentti muotoili äänestysiän laskemista koskevan vaateensa korostaen ­kansalaisten yhdenvertaisuutta näin tärkeässä poliittisessa oikeudessa. Nuorten rajaaminen keskeisen perusoikeuden ja demokraattisen vaikutusmahdollisuuden ulkopuolelle ei ole perusteltua.

Eero Rämö

puheenjohtaja

Heli Markkula

asiantuntija

Suomen nuorisoyhteistyö – Allianssi"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset