Toni Ahva Valinta vahva

Helsingin valtuustolta järjetön pakkoruotsipäätös

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli tänään Sinisten valtuustoaloitetta, jonka tarkoituksena oli tehdä ruotsista vapaaehtoinen kieli Helsingin kouluissa. 85 kaupunginvaltuutetun joukosta vain valtuutettu Sampo Terho kannatti kielivapautta.

Vapaus ja kansainvälisyys hävisivät, ideologinen muinaisjäänne voitti. Ratkaisu on haitallinen helsinkiläisnuorille, koska Helsinki olisi ollut erinomainen paikka kielikokeilulle. Helsingin turismi ja kaupankäynti vaativat kielitaidon kunnianhimoista kehittämistä. Kielikokeilu olisi ollut linjassa myös valtuuston hyväksymän kaupunkistrategian kanssa, jossa todetaan, että Helsingin vetovoiman vahvistaminen edellyttää kaupungin määrätietoista kansainvälistämistä.

Silti koulutuslautakunnan lausunnossa kaikki puolueet (kok, vihr, sdp, vas, rkp, ps) toistivat yhdessä kuorossa kuluneita ja epärationaalisia latteuksia, kuten ”kaksikielisyys on rikkaus”, mikä osoittaa ettei pakkoruotsia edes yritetä perustella järkiargumentein. Myös sekä kaupunginhallitus että koulutuslautakunta hylkäsivät kielikokeilun. Erikoista kyllä, täysin yksimielisesti, vaikka molemmissa toimielimissä on näkyviäkin pakkoruotsin vastustajia.

Mielenkiintoista oli, että pakkoruotsia kannattavien joukossa oli useita, jotka ovat kuitenkin vaaleissa kannattaneet pakkoruotsista luopumista. Tässä valtuutetut, jotka kannattivat ruotsin vapaaehtoisuutta Ylen eduskuntavaalikoneessa (2015) ja jotka olivat kuitenkin valtuustossa pakkoruotsin kannalla:

Terhi Koulumies (kok)
Seija Muurinen (kok)
Jaana Pelkonen (kok)
Wille Rydman (kok)
Alviina Alametsä (vihr)
Mari Holopainen (vihr)
Emma Kari (vihr)
Otso Kivekäs (vihr)
Maria Ohisalo (vihr)
Leo Stranius (vihr)
Abdirahim Husu Mohamed (sdp)
Sinikka Vepsä (sdp)
Mai Kivelä (vas)
Vesa Korkkula (vas)
Sami "Frank" Muttilainen (vas)
Pia Kopra (ps)
Mika Raatikainen (ps)
Mari Rantanen (ps)
Mika Ebeling (kd)
Petrus Pennanen (pir)

Työ kielivapauden puolesta kuitenkin jatkuu. Erinomaista, että esimerkiksi Savonlinna, Tohmajärvi ja Pieksämäki ovat jo ilmoittaneet hakevansa kielikokeiluun.

PS. Valtuustoaloitteen hylkäämistä perusteltiin virheellisellä tiedolla. Kaupunginhallitus lausui, että kielikokeilu ”asettaisi oppilaat eriarvoiseen asemaan ja vaarantaisi oppilaiden jatko-opintokelpoisuuden, koska toinen kotimainen kieli kuuluu pakollisena toisen asteen opintoihin”. Se ei pidä paikkaansa, koska kielikokeilulain mukaan kokeiluun osallistuvat opiskelijat yksiselitteisesti vapautetaan ruotsin opinnoista toisella asteella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset