Toni Ahva Valinta vahva

Helsingin pormestari valittava suoralla kansanvaalilla

Helsingin kuntavaalitaistoa maustaa keskustelu tulevasta pormestarista. Vaikka pormestarin valinnan on ajateltu tuovan vaaliin lisää kiinnostusta, se on myös herättänyt hyvin paljon hämmennystä. Kuntavaalikentillä lukuisat kansalaiset ovat tulleet kysymään, miten ihmeessä pormestarin valinta suoritetaan.

Vaaliasetelman monimutkaisuuden lisäksi toinen ongelma piilee tuloksessa. On aivan mahdollista, että kuntavaaleissa päädytään tulokseen, jossa eniten ääniä saanut pormestariehdokas ei tule valituksi. On nimittäin puhuttu, että pormestarin paikan saa suurimman puolueen pormestariehdokas. Tällainen tilanne jättää tietysti paljon valtaa vielä valtuustolle, joka lopullisen valinnan tekee. Helsinki on tunnettu poliittisista lehmänkaupoistaan, jotka tuskin ovat vielä jääneet historiaan.

Demokraattisinta olisi, jos pormestari valittaisiin suoralla kansanvaalilla. Silloin helsinkiläiset pääsisivät äänestämään suoraan henkilöä, jonka haluavat pormestariksi. Päätösvalta olisi helsinkiläisillä, ei poliittisella eliitillä.

Suorat pormestarivaalit ovat yleisiä maailmalla, eivätkä syyttä. Yksinkertainen äänestysasetelma houkuttelee äänestämään. Ei ole sattumaa, että presidentinvaalit ovat kaikista suosituimmat vaalit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Samoin tulisi valita kansanedustajat. Puoluekoneistot vesittävät sen vähänkin kansavallan, joka päässyt lipsahtamaan meille.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Mahtavatko äänestäjät edes tietää pormestarin ja apulaispormestarien tehtävät? Ne on poliittisia luottamustoimia:

http://www.hel.fi/www/Helsinki/fi/kaupunki-ja-hall...

Eikö pikemminkin virkamiehistön valmistelevaa työtä johtava kansliapäällikkö tulisi valita kansanvaalissa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset