Irja Askola – historian huonoin piispa

Taas viime päivinä otsikoissa ollut Irja Askola on kävelevä katastrofi Helsingin kirkolle. Askolan vuonna 2010 alkanut kausi on ollut tuulinen, ja hän on jakanut kirkon jäsenistöä ulostuloillaan. Tulokset puhuvat puolestaan: Askolan kaudella kirkosta on eronnut enemmän jäseniä kuin koskaan kirkon historiassa.

 

Erityisen vastenmielistä Irja Askolan toiminnassa on ollut politikointi. Hän on unohtanut täysin kirkon ydinsanoman. Agendakseen hän on ottanut äänekkään poliittisen vähemmistön mediaa mielistelevän sanoman. Hän pärjäisi huomattavasti paremmin vihervasemmistolaisena poliitikkona kuin jatkuvasti tunaroivana piispana. Otetaan kaksi esimerkkiä Askolan politikoinnista:

1. Askola on vaatinut, että kirkko tarjoaa majoitusta laittomasti maassa oleville kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille. Hallituksen tavoitteena on laittomasti maassa olevien poistaminen maasta mahdollisimman pian, joten tällaiset lakia uhmaavat ja viranomaisten työtä vaikeuttavat poliittiset linjaukset ovat kirkolta hyvin kyseenalaisia.

2. Askola on vaatinut, että Helsingin seurakunnat luovuttavat tilojaan muslimien käyttöön. Askolan mukaan kirkon tehtävänä on tukea muslimeja saamaan tiloja oman uskontonsa harjoittamiseen. Minulle on kyllä koulussa opetettu, että kirkon tehtävänä olisi jokin aivan muu.

 

Piispan tulisi toimia esimerkillisenä ja luotettavana uskonnollisena johtajana. Askola on kuitenkin tullut tunnetuksi kyseenalaisesta rahankäytöstään:

Askola on ajanut taksilla 200 metrin virkamatkoja ja järjestänyt tilaisuuksia, joissa on räikeä epäsuhta ostetun alkoholin ja vieraiden lukumäärän välillä. Seurakuntalaisten piikkiin hän kustantanut lukuisia illallisia virka-asunnossaan Punavuoressa, esimerkiksi kahden vieraan illallisella on mennyt kolme pulloa viiniä. Kahden ja kolmen henkilön tapaamisista on kertynyt yli 300 euron ravintolalaskuja.
 

Esimerkillisyyden sijaan Askolan kausi on ollut lähinnä epäonnistumisten taival. Kirkon helsinkiläisenä jäsenenä tiedän, että Askolaa ei juurikaan arvosteta kirkon sisällä. Askolan uran parhaaksi tiedotteeksi tulee jäämään ilmoitus hänen eläkkeelle jäämisestään. Seuraavalle piispalle jää tehtäväksi palauttaa kirkon jäsenten yhtenäisyys ja pelastaa kirkon maine. Askolaa me emme jää kaipaamaan.

ToniAhva
Sininen tulevaisuus Helsinki

Valtiotieteiden kandidaatti. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Helsingissä. Seuraa tiiviisti koulutus-, nuoriso- ja urheilupolitiikkaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu