Toni Ahva Valinta vahva

Lippulauluun ette koske!

  • Lippulauluun ette koske!

Lippulaulu aiotaan kirjoittaa uusiksi.

Suomi 100 –juhlavuosikampanjan myötä kaikkien tuntemalle lippulaululle etsitään avoimessa kilpailussa uutta ja positiivishenkistä sanoitusta. Ottaen huomioon aiemminkin julkisuuteen tulleet monikulttuurisuushankkeet, Suomi 100-vuotisjuhlavuoden rahankäytöstä on tulossa täysi farssi.

Ajatus on juuri se, että siitä löytyisi kaikkiin tilanteisiin sopiva positiivishenkinen laulu, jota tämä vanha historian taakka ei enää samalla lailla leimaisi - -  nykyinen lippulaulu on oikeastaan jäänyt hyvin vähälle käytölle sekä ehkä sen militäärisen musiikillisen ajattelun, että myös sen tekstillisen hurmahenkisyyden takia. Sitä varten halutaan, että ehkä tähän aikaan tarpeeton nationalistisuus väistyy ja positiivishenkinen luottamus nousee laulusta esille”, kertoo Ylioppilaskunnan laulajien taiteellinen johtaja Pasi Hyökki MTV Uutisille.

Mikä ihmeen historian taakka? Mikä ihmeen tarpeeton nationalistisuus? On käsittämätöntä, että tällainen suomalaista kulttuuriperimää halveksuva hanke toteutetaan vieläpä juhlavuotena, jolloin pitäisi nimenomaan osoittaa kunnioitusta Suomen historiaa kohtaan.

Suomalaisuuden kulttuurin ja perinteiden kyykyttämistä ei pidä hyväksyä. Lippulaulu on lipunnoston yhteydessä annettava juhlallinen kunnianosoitus, jota käytetään esimerkiksi itsenäisyyspäivänä. Lippulaulu kertoo itsenäisyydestä, vapaudesta ja siitä upeasta isänmaasta, jonka puolesta suomalaiset miehet ja naiset ovat antaneet jopa oman henkensä. On häpeällistä hölmöilyä, että isänmaasta laulaminenkin on nyt jo liikaa.

Ikävä kyllä tämä ei kuitenkaan ole yksittäistapaus perinnelaulujen uudelleenkeksimisen saralla. Suvivirren laulaminen kevätjuhlissa on jo kielletty muutamissa kouluissa. Tilalle löytyy varmasti jotain monikulttuurisempaa, onhan esimerkiksi Tampereen pormestari muutama vuosi sitten esittänyt, että kaikkien koululaisten täytyy osata Euroopan hymni.

Huomenna alkavan Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi meidän tulisi olla erityisen ylpeitä maamme historiasta. Lippulaulu pysyköön siinä historiallisessa ja perinteisessä muodossa, joka on jo vuosikymmenten ajan vahvistanut suomalaista identiteettiä ja symboloinut rakkautta isänmaahan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"sateenkaarilippumme,
mela pystyssä sulle valan vannomme, sinun puolestas antaa ja saada, on halumme puhtahin." jne...

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Jaa,että niitä miehiä Kosonen!

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Eihän nyt minkään laulun sanoja voi ylhäältä käsin määrätä. Ei ellellä enää ajassa, jolloin tiedonvälitys oli painokoneiden ajassa. Huoli on täysin turhaa. Sanojen muutospuheet on julkisuustemppu ja menit siihen lankaan. :-D

Juttu kuuluu enemmän aprillipäivälle.

Eihän niin voi tehdä, että: "Minä Lenin XIVX Suomen, pohjois Lapin herra ja toi Ahvenanmaakin muuten kiinnostaisi. Teen täten tiettäväksi. Lippulaulun sanat ..."

Hieman asiallisemmin sama toisin sanoin. Suomen kieltä, kuten tunnettujen laulujen sanoja ei voi noin vain muutella. Suomalaiset ovat hassuja byrokratiauskovaisia, että säikähtävät tästäkin. Joku tuo sitten juhlalliseen tilaisuuteen uudet sanat ja nyt sitten käytetäänkin näitä. :-D

Oikeasti tämä menee niin, että ihmisten "käyttötaipumus" määrää, ei ylhäältä päin asetetut säännöt. Ahva kaivaisi taskustaan, tai joku jakaisi niitä vanhempia tunnettuja sanoja. Ja oikeasti asia nyt ei voisi vähempää edes nuorempia kiinnostaa. Joku muinaisjäänneporukka arpoisi joidenkin sanojen kanssa ja muut pelaisivat kännyllä sillä aikaa Pokemonia. Maailma on muuttunut.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Juuri ronkitte Isä meidän -rukouksen uusiksi ja nyt valitatte tästä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Hyvin todettu. Kaksinaismoralismi kukkii. Itse saa tehdä, mutta samaa ei hyväksytä toisille. Sellaisilla arvoillako politiikkaa halutaan tehdä?

Ehkä tääkin on vain politiikkaa. Jos lippulaulun sanojen muutos olisi tie vihreämmälle oksalle, sen moni Suomalaisuuden liiton jäsenenä oleva poliitikko muuttaisi heti.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Tä? Tästä en ole kuullutkaan.

Käyttäjän ToniAhva kuva
Toni Ahva

Video oli poliittista satiiria, tämä ei. Siinä on aika iso ero.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Pelkkää satiiriako? Tynkkynen näytti nauttivan siitä täysin siemauksin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onko sanktioita, jos rukoilee vanhalla mallilla ?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kaikesta sitä joku jaksaakin närkästyä.

Juha Kuittinen

Kukin taaplaa tuulillaan eiku tyylillään.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Noh..mistäpä ei pikkupersut närkästyis..paitsi omista pisupääörvellyksistään.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Nykyään se on vähän niinkin, että kaikesta pitäisi jaksaa närkästyä ja meluta, sillä niin tätä maailmaa hallitaan. Pöyristymällä.

Annat tuuman, ottavat kilometrin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Muistan kuinka vastenmieleistä oli 50-60- luvulla laulaa koulussa "Ateenalaisten laulua" jossa nuorukaisen kuolla kuuluu. On paljon lauluja jotka olisi syytä jättää unholaan tai muuttaa niiden sanoitusta ajan henkeen sopivaksi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

"Suvivirren laulaminen kevätjuhlissa on jo kielletty muutamissa kouluissa."
Todistapa tämä _kielto_.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Arvasin, että juuri tämä aito idiotia sieltä tulee vastausyritykseksi. 'Jyrkkä kielto' on vain lehden ja sille känisseiden käyttämä ilmaisu, kuten jokainen lukutaitoinen voi havaita. Koulu on vain tehnyt ohjelman, jossa Suvivirttä ei ole, ei sen kummempaa. Sellainen on ihan sallittua. Suvivirrellä ei ole mitään virallista asemaa, jonka perusteella se olisi pakollinen ohjelmanumero. Koulu saa itse päättää tekemisistään, eivätkä esim. uskovaiset vanhemmat painostuksella voi siihen vaikuttaa. Suvivirren poisjättämistä ei siis myöskään tarvitse mitenkään perustella.

Eli kaikki persujen ym. väitteet Suvivirren kieltämisestä ovat hevonpaskaa. Seuraavana keväänä tätä valetta varmaan levitetään taas.
...
Ja hei, eikös juuri persut ole aina kitisemässä, että ei saisi vähemmistöjä paapoa? No Latokartanossa oltiin persujen linjalla: Vähemmistössä olevia luterilaisia ei hyysätty, niinpä juhlan muutaman ohjelmanumeron joukossa ei ole evlut-kirkon virsikirjan virttä numero 571. ;-)

Käyttäjän ToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #15

Olet väärässä. Helsingin opetuslautakuntaan kuuluvana kyllä hyvin tiedän, että muutamissa Helsingin kouluissa rehtori on kieltänyt Suvivirren laulamisen kevätjuhlassa, jottei maahanmuuttajaoppilaat (tai lähinnä heidän vanhempansa) pahastuisi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #19

Ei vieläkään mitään todellista näyttöä nimenomaisesta kiellosta. Kielto on eri asia kuin se, että sitä nyt vain ei ole ohjelmassa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #22

E.M:"Kielto on eri asia kuin se, että sitä nyt vain ei ole ohjelmassa."

Sitä ei ole ohjelmassa siksi, kun esittäminen on kielletty. Ihan sama millä nimityksellä tuo totetutetaan. En ihan oikeasti pysty käsittämään millä älyllä nykynuorisoamme "opetetaan".

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #29

Todisteita siitä rehtorin kiellosta odotellessa....

Et taida ymmärtää selvää asiaa: se kaikki, mitä ei kevätjuhlassa esitetä ei ole kiellettyä, ellei sitä ole erikseen kielletty. Eli jos ei lauleta vaikka Jaakko kultaa tai Lippulaulua, niin ei niitä silti välttämättä ole erikseen kielletty.

Taitaa olla liian monimutkaista persueinareille ymmärtää tämäkin juttu.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #32

Juisellekin oli vaikeaa, kun teki laulun opettajista, "Epäile vain"!

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #32

E.M:"Todisteita siitä rehtorin kiellosta odotellessa.... "

Valitettavasti minulla ei ole tällaisia todisteita. Blogisti kuitenkin kertoo että hänellä on tiedossa jotain mikä puoltaisi väitettä.

E.M:"Et taida ymmärtää selvää asiaa.."
"Taitaa olla liian monimutkaista persueinareille"

Omasta mielestäni ei ymmärryksessäni ole mitään vikaa. Jos jotain asiaa on tehty vuosikymmenet ja nyt jatkossa ei..niin siihen on joku syy. Jos perinteitämme poljetaan, tuhotaan, #ei oteta ohjelmaan", niin siihen on joku syy.
Se syy on kielto ettemme vaan loukkaisi uutta väestöämme.
PS Eiks sua hävetä?
PS2 en vieläkään ole persu.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #22

Saivartelua, Mäkinen. Jos se on poistettu ohjelmasta, se on poistettu ohjelmasta. Vai mitä oletat tapahtuvan, jos koululaiset ja heidän vanhempansa alkaisivat sitä spontaanisti laulaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #41

Ei suinkaan ole saivartelua. Jos väitetään, että 'rehtori on kieltänyt Suvivirren', pitää näyttää se toteen.
Kevätjuhlissa on, niiden pituudesta riippuen 5-10 ohjelmanumeroa. Maailmassa on n kpl mahdollisia ohjelmanumeroita. Miksi nostaa valtava meteli siitä, jos juuri yhtä niistä ei esitetä joka vuosi? Tai siitä, jos se esitetään?

Vielä kerran: Opetushallitus on antanut ohjeen "uskonnollisperäisistä" ohjelmanumeroista koulussa. Yksi virsi tai muu ohjelmanumero ei tee juhlasta uskonnonharjoitusta, vaan tietyt esitykset ovat muuttuneet suomalaiseksi juhlaperinteeksi. On siis ok pitää se suvivirsi kevätjuhlassa ja Enkeli taivaan joulujuhlassa. Toisaalta kuka tahansa voi ihan loogisesti olla erimieltä ja todeta, että virsi on laulettu rukous ja ettei halua sellaiseen hospotin loilotukseen osallistua. Katsomusvapaus on tärkeä ihmisoikeus, jota ei voi noin vain jättää huomiotta. Näin koulu joutuu miettimään sitä, kumpi nykyaikana on tärkeämpää; se, että kaikki kouluyhteisössä voivat osallistua juhlaan kiusaantumatta ja pakottamatta vai se, että ohjelmassa on Suvivirsi.

Ääriääliöitten meuhkaus Suvivirrestä on siis turhaa ja perustuu vääriin käsityksiin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #46

Aikanaan otin tavakseni vetää ristin seinään joka kerta kun saivartelija, sen sijaan että ryhtyisi jänkkäämään, myöntäisi jouhevasti, että vähän saivartelun puolelle nyt meni. Puhtaana ovat seinät pysyneet ja niin pysyvät tälläkin kertaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Esa Mäkinen, onko aamuhartaudessa kielletty laulamasta virsikirjassa ollutta virttä 440 ?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ei ole kuule enää pitkään aikaan järjestetty mitään aamuhartauksia kouluissa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #59

Tiedätkö joko myös iltahartaudet on varusmiehiltä lopetettu ?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kaikesta te saattekin "monikulttuurisuuden" väännettyä esiin. Käsittääkseni Lippulaululla ja sen sanoituksella ei ole mitään tekemistä monikulttuurisuuden kanssa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

T.E:"Käsittääkseni Lippulaululla ja sen sanoituksella ei ole mitään tekemistä monikulttuurisuuden kanssa."

Hyvin käsitetty..nyt kun vielä sisäistäisit sen asian, että joidenkin mielestä näin pitäisi olla myös jatkossakin.
Jättäkää siis nämä entisaikojen isänmaalliset mestariteokset sorkkimatta ja tehkää omia versioitanne vaikka "hottentottilaulusta"..jookosta?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Anteeksi herra Kalervo mutta mitä sinä minua syyttelet? Tietääkseni en ole muusikko, esiintyvä taiteilija, yhden biisin tosin olen sanoittanut, mutta minulla ei ole mitään tekemistä Lippulaulunne sanoitusten kanssa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #39

T.E:"Anteeksi herra Kalervo mutta mitä sinä minua syyttelet?"

Anteeksi rouva Elkama, mutten syyttänyt teitä(ainakaan tarkoituksella). Kunhan vaan totesin siihen omaan "monikulttuurisuuteesi", että annetaan meidän Lippulaulun pysyä ihan monokulttuurisena ja jos jatkossa te haluatte jotain kappaletta sanoittaa/sovittaa uusiksi, niin ehdotin "hottentottilaulua". (alkuperäinen versio esa saario, maikki länsiö koitettu poistaa netistä..muita versioita löytyy, jos tarvis.)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eipätaida olla enään peruskoulun oppikirjoissa Laulua Telefoni Afrikassa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se on muuten kaikista hauskinta, miten aina, siis aina kun joku persupoloinen jotain älytöntä suustansa päästää, niin jopa alkaa koohotus.

Melkein tietää, ketkä näistä aivopieruista aina pahastuu, ja tulee kertomaan kaikelle kansalle, miten se oikein se asia ihan aikuisen oikeesti on. :)

Trolleja on monenlaisia ja persut ainakin osaavat tuon ärsyttämisen taidon, hupaisaa minusta, ei tämä kirjoitus vaan aina sama pöyristyminen.

Tällä lailla ne persut toimii ja nauraa partaansa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Lippulaulu on ilmeisesti tosiaan jäänyt vähälle käytölle, kun ensimmäinen reaktioni otsikon kysymykseen oli kysyä; mikä lippulaulu? Perheeltä asiasta kysellessä kuulin, jotta lipun nostoonhan se liittyy. Jos sanoissa on turhan tunkkaista nationalismia ja militärismiä, niin sehän on vaan hyvä jos sanoja päivitetään. Toivon saavani laulaa uutta versiota lähitulevaisuudessa.

Kulttuuri on muutosta, Toniseni.

Käyttäjän ToniAhva kuva
Toni Ahva

Sinulta voisinkin kysyä samat kysymykset, jotka esitin blogissani. Mikä ihmeen historian taakka? Mikä ihmeen tarpeeton nationalistisuus? Voitko osoittaa, mitkä sanat sieltä pitäisi poistaa?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Luulen Hyökin esim. kahteen säkeistöön joissa puhutaan siitä, miten laulajien korkein halu on elää ja kuolla lipun puolesta.Sitten ovat kohdat siitä, miten lippu on vihitty vapaan maan viiriksi isien ja veljien verellä ja miten he (laulajat) mielellään seuraisivat heidän jalanjäljissään. Militarismi on aika selvää ja tunkkainen nationalistisuus näkyy siinä miten laulussa julistetaan halukkuutta kuolla kansakunnan yhtenäisyyden symbolin puolesta.

Voisivathan nuo sanaot olla juhlavuosisadan kunniaksi hiukan hilpeämpiä.

Käyttäjän ToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #21

"Kansa joka ei tunne menneisyyttään, ei hallitse nykyisyyttään, eikä ole valmis rakentamaan tulevaisuutta varten" -Adolf Ehrnrooth

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #23

No, oliko se menneisyys oikeasti niin synkkää? Kyllähän silloin oli sotia ja kaikkea muuta, mutta oli silloin paljon hyvääkin. Kekkonen toi maahan vakautta, idänkauppa veti, tuloerot olivat pienempiä eikä ollut Big Bortheriakaan.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #23

No nyt kelpaavat kuolleetkin pölhöpopulistien takuumieheksi. Onko teillä siihen omaisten lupa?
Eipä taida olla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #23

Toki suomalaisten pitää tuntea historiansa, mutta ei sen varaan tulevaisuutta voi rakentaa. Historiasta on otettava oppia ja välttää tulevaisuudessa ne virheet joita silloin tehtiin.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #27

Arto, noin itsekin ajattelen, mutta sinä onnistuit tiivistämään asian paremmin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #28

Ai ihminen oppii historiasta?

Kyllä taitaa olla sitää haaveajattelua tuo, terrorismia, sotia, pakolaisuutta, joukkomurhia, vihaa ja köyhyyttä.

Näyttääpä hyvin ihminen oppineen.

Minä taas olen sitä mieltä, että ihminen ei opi koskaan, tyhmyys kulkee vain jaksoissa ja aina uudestaan tapahtuu samoja asioita. Nytkin ilmoilla on samanlaista ääritoimintaa kuin 30-luvulla.

Turhaa toivoa, ja on vain hyvä ettei täällä tarvitse ikuisesti tätä tyhmyyttä katsoa :)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #31

Petteri, olisit positiivisempi kun kerta on uuden vuoden aattokin. Vielä kannattaa olla hyvällä mielin kun ehtii, sillä ensi vuonna tapahtuu taas varmasti jotakin ikävää. Esimerkiksi Trumpin virkaanastujaiset.

Historiasta voi oppia, mutta kaikki eivät opi. Aina voi kuitenkin itse kukin yrittää oppia ja ottaa asioista selvää oman viitseliäisyyden rajoissa. Se mikä tuhotaan voidaan aina rakentaa uudelleen, ellei maailma lopu.

Voltairen sanoin; "historia ei toista koskaan itseään... ihmiset sen sijaan toistavat aina".

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #23

"Historiasta opimme vain sen, että emme opi historiastamme" sanoi muistaakseni Hegel.

'Kansakunnan menneisyyden tuntemiseen' vetoavat tarkoittavat yleensä vanhojen nationalististen satujen kritiikitöntä omaksumista sellaisenaan. Ehrnrooth laajasti sivistyneenä miehenä sitä tuskin tarkoitti.

Lippulaulun loilotuksesta ei kansakunnan menneisyyden tunteminen ole mitenkään oleellisesti kiinni.
Laulun sanoittaja V.A. Koskenniemen ajattelun keskeinen idea oli, että demokratia ja liialliset vapaudet merkitsevät perikatoa. Siinä on jo varsin riittävä syy unohtaa mokoma Lippulaulu. Paitsi tietysti, jos nimenomaan vastustaa demokratiaa ja vapauksia Koskenniemen tapaan.
Sanojen muuttaminen olisi vaan tyhmää, sillä se biisi on kokonaisuus: Kilpinen sävelsi sen Koskenniemeen runoon, eli säveltä ei edes olisi itsenäisesti olemassa ilman sanoja. Ei paska punniten parane, ei varsinkaan vanhentunut.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #37
Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #37

Ymmärsinkö nyt Esa oikein että tunnet olevasi vanha:)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #21

Kankus, onko kotimaan tai asuinmaan puolustaminen militarismiä, kertoisitko nyt hiukan tarkemmin ?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Euroopan Unionin hymnin sanoitus, Beethoovenin Oodi ilolle, voitaisiin kääntää ja sovittaa Lippulaulun säveleen.
Jopas jo olisimme kansainvälisiä, kun perustuslakiimmekin on rustattu maininta EUsta.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Minun sukupolveni lauloi Lippulaulua koulussa musiikintunneilla - ja sitä sitä riepoteltiin ehkä enemmän kuin mitään muuta laulua. Sen lisäksi, että lauloimme aina tiettyjen säkeitten perään "cha cha cha", oli myös vcrsioita, joissa "siniristilippumme" sijasta laulettiin "hakaristilippumme" tai "presidentti Kekkonen".

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Lapset leikkivät? Ei ole kauhea yllätys.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Minun sukupolveni lauloi Lippulaulua koulussa musiikintunneilla - ja sitä sitä riepoteltiin ehkä enemmän kuin mitään muuta laulua. Sen lisäksi, että lauloimme aina tiettyjen säkeitten perään "cha cha cha", oli myös vcrsioita, joissa "siniristilippumme" sijasta laulettiin "hakaristilippumme" tai "presidentti Kekkonen".

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Mikä sitten on sitä "positiivista" sanoitusta. Lippulaulu on ihan hyvä sellaisenaan kuin se on mutta saa ainakin hyvä naurut näistä uusista sanoituksista.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Perustuslakia muunnellaan, virsikirjan virsiä uusitaan. Mihin tässä pitäisi uskoa??

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kannattaa uskoa siihen, että aina ilmestyy näitä nummisuutarin Eskoja, jotka haluavat pläntätä puumerkkinsä milloin mihinkin. Tällä kertaa nyt sitten lippulauluun. Ja onhan se halpa, helppo ja varma tapa hankkia se 15 minuutin kuuluisuus.

Niko Sillanpää

Jaa, joku vinkulelu vaatii jonkin vanhan laulun sanoituksen muuttamista antinationalismin ja inklusiivisuuden perusteella. Nämä kielipoliisit ja jälkimodernin sössöttäjät on _niin_ nähty. Heidän junansa tuli jo pääteasemalleen jokin aika sitten..

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Olisi muuten hupaisaa nähdä mitä tapahtuisi Ranskassa, jos noiden kapeakatseisten tosikkojen hengenheimolaiset ryhtyisivät rukkaamaan Marseljeesin sanonoja. Nehän ovat lippulauluun verrattuna jämerää tavaraa ja menevät seuraavasti:

Edetkäämme, isänmaan lapset,
kunnian päivä on tullut!
Meitä vastaan hirmuvallan
verinen lippu on nostettu
verinen lippu on nostettu.
Kuuletteko konnuillamme
noitten villien sotilaiden huudon
jotka tulevat teidän syliinne asti
leikkaamaan poikienne ja kumppaneidenne kurkut
(Kertosäe)
Aseisiin kansalaiset!
Muodostakaa pataljoonanne!
Marssikaamme, marssikaamme!
kunnes epäpuhdas veri kastelee peltomme.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Oliko jotain viitettä ehdotukseen uudesta versiosta?

Kyllähän siinä laulussa on vähintään outoja piirteitä. Miksi jonkin lipun puolesta pitäisi elää tai kuolla? Hyvä tavaton, lippu on vaan kankaanpalanen! Edustaa aika ihmisestä eronnutta näkemystä että kaupasta muutamalla eurolla saatavien esineiden vuoksi pitäisi kuolla. Tai edes elää.

Ei kovin tervehenkistä ei, varsinkaan kaikenlaisten henkilökohtaisesti hyvinkin valojen vannominen vain sen vuoksi, että joku on päättänyt liittää laulun johonkin ohjelmaan. Kyllä noin merkittävistä valoista pitäisi kysyä henkilöiltä tarkastikin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kankaanpalasta saa jokainen käsitellä mielensä mukaan, muutta valtiolippumme häpäiseminen on eriasia, nämä kulttuurimme rikastuttajathan voivat alkaa julkisesti luutuamaan katuja Suomenlipulla.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Aivan järkyttävää, jos monikulttuurisuuden takia tämäkin pitäisi paskoa.

Ei tosiaan käy.

Toimituksen poiminnat