Pakkoruotsi kuuluu roskakoriin

Perussuomalaisten Nuorten pakkoruotsikampanjan video on herättänyt voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Videolla osoitetaan, miten pakkoruotsi orjuuttaa ja nöyryyttää suomenkielisiä nuoria, jotka joutuvat opiskelemaan ruotsia vain poliittisista syistä ilman mitään järjellisiä perusteluja.

Ankkalammikon aggressiot heräsivät.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson pahoitti mielensä ja sätti pakkoruotsivideota vastenmieliseksi. Anna-Maja, vastenmielinen on juurikin hyvä sana kuvaamaan pakkoruotsia.

Ruotsinkielisten koululaisten edunvalvontajärjestö Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS tuomitsi videon ja ylisti, että ”elävä kaksikielisyys on rikkaus maallemme”. Jos kaksikielisyys olisi elävää, silloin keinotekoista pakkokoneistoa ei tarvittaisi. Jos kaksikielisyys olisi rikkaus, myös Ahvenanmaa olisi kaksikielinen.

Videon kommenteissa silmään pistävät etenkin ruotsinkieliset kommentit. Niissä “sivistymätöntä” ja ”rahvasta” suomenkielistä väestöä haukutaan “apinoiksi” ja “metsäläisiksi” sekä ruotsin kielen rikkautta ja sivistystä ylistetään. Kuten sananlasku sanoo, se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

Pakkoruotsin vastustamisen kohdalla kalikka tuntuu kalahtavan syvälle, koska sen puolustajille kyse on tunneperäisestä kysymyksestä – aatteesta, jota halutaan väkisin istuttaa muihinkin. Pakkoruotsi on rinnastettavissa sortovuosien venäläistämispyrkimyksiin: suomenkielisten suomalaisten identiteettiä yritetään pakkokoneistolla murtaa palvomaan kaksikielisyyttä. Se on yksiselitteisesti väärin.

Tunnesyiden rinnalla pakkoruotsille voisi esittää järkiperusteita – mutta kaikki nekin argumentit on kumottu. Pakkoruotsi on muinaisjäänne, jonka taustalla ovat järjen sijaan vain poliittiset lehmänkaupat ja häikäilemättömät  sekä elitistiset lobbarit.

Kannatan kielivapautta. Valinnanvapaudessa pakollisen ruotsin opintojen tilalle voisi valita minkä tahansa toisen kielen, mikä mahdollistaisi suomalaisten nuorten monipuolisemman kielitaidon ja todellisen kilpailuvaltin kansainvälisessä kaupassa.

On korkea aika vapauttaa kieltenopiskelu.

ToniAhva
Sininen tulevaisuus Helsinki

Valtiotieteiden kandidaatti. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Helsingissä. Seuraa tiiviisti koulutus-, nuoriso- ja urheilupolitiikkaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu