Toni Ahva Valinta vahva

Kielivapaus tyrmättiin Helsingin kaupunginvaltuustossa

  • Äänestystulos oli 62-10 (4 tyhjää, 9 poissa). Punaisella kielikokeilun puolesta äänestäneet.
    Äänestystulos oli 62-10 (4 tyhjää, 9 poissa). Punaisella kielikokeilun puolesta äänestäneet.

Helsingin kaupunginvaltuusto äänesti keskiviikkona valtuustoaloitteesta, jonka tarkoituksena oli tehdä ruotsista vapaaehtoinen kieli Helsingin kouluissa. Äänestystulos oli selvä: äänin 62-10 valtuusto tyrmäsi kielivapauden.

Perussuomalaisten Nuutti Hyttisen valtuustoaloitteen tarkoituksena oli, että Helsinki hakee mukaan alueelliseen kielikokeiluun, jossa oppilaat voisivat itse valita haluamansa kielen pakkoruotsin tilalle. Aloitteessa lisäksi vaadittiin, että kaupunki tekisi kyselyn vanhemmille, mitä kieltä heidän lapsensa opiskelisi, jos ruotsin kielen velvoittavuudesta luovuttaisiin.  

Helsingin PS-Nuoret on ajanut kielikokeilua Helsinkiin aktiivisesti maaliskuusta lähtien. Valinnanvapaus monipuolistaisi helsinkiläisten nuorten kielitaitoa ja siten edistäisi Helsingin kansainvälistymistavoitteita.  Siksi tulos on meille selvä pettymys.

Valtuuston keskustelu oli todella huvittavaa kuunneltavaa. Valtuutetut RKP:n lisäksi kokoomuksesta, vihreistä ja vasemmistosta ylistivät vuorotellen Helsingin ”elävää kaksikielisyyttä”.  Tässä parhaimpia paloja keskustelusta:

  • Valtuutettu Marcus Rantala (rkp) oli puheenvuorossaan huolissaan siitä, että Suomi ei olisi Suomi ilman ruotsin kieltä.
  • Rantala sekä Zahra Abdulla (vas) haluaisivat kotouttaa maahanmuuttajia ruotsinkielellä, jotta ruotsinkielisten palvelut voitaisiin turvata jatkossakin.
  • Valtuutettu Paavo Arhinmäki (vas) oli huolissaan siitä, että koulutuksellinen tasa-arvo tuhoutuisi pakkoruotsin poistumisen myötä.  
  • Valtuutettu Björn Månssonin (rkp) mukaan pakkoruotsin vastustamisen myötä Perussuomalaiset haluaa luokkayhteiskunnan takaisin. Lisäksi hänen mielestään suomenkielisillä on oikeus oppia ruotsin kieltä, mikä on erityisen hupaisa perustelu, koska vapaaehtoisuus ei poistaisi mahdollisuutta opiskella ruotsia edelleenkin.
  • Valtuutettu Ville Jalovaara (sd) tyytyi perustelemaan pakkoruotsia sillä, että Suomi kaksikielinen maa. Hän kuitenkin unohti, että kaksikielisyys ei edellytä pakkoruotsia, koska pakkoruotsi tuli kouluihin vasta vuonna 1968.
  • Keskustelun pohjat veti Månsson, jonka mukaan kielivapaus pilaisi ensi vuoden satavuotisjuhlat Suomen itsenäisyydestä.

Niinpä niin.

Vielä lopuksi äänestystuloksesta, josta löytyy jotain hyvin mielenkiintoista. Valtuuston kokouksessa valinnanvapautta vastaan äänestäneiden joukossa oli useita, jotka ovat kuitenkin vaaleissa kannattaneet pakkoruotsista luopumista. Tarkistin kaikkien vaalikonevastaukset ja sen perusteella listasin valtuutetut, jotka ovat vastanneet Helsingin Sanomien eduskuntavaalikoneessa vuonna 2015 olevansa samaa mieltä väitteen ”ruotsin pakollisesta opiskelusta tulisi luopua” kanssa ja jotka äänestivät kuitenkin valtuustossa vastaan:

Jaana Pelkonen (kok)
Terhi Koulumies (kok)
Otso Kivekäs (vihr)
Hannu Oskala (vihr)
Erkki Perälä (vihr)
Leo Stranius (vihr)
Jukka Relander (vihr)
Henrik Nyholm (vas)

Työ kielivapauden puolesta kuitenkin jatkuu. Positiivista on, että ensi vuoden kuntavaaleissa helsinkiläiset pääsevät jälleen äänestämään kuntapäättäjistään. Kielikokeilu valinnaisesta ruotsista nousee myös vaaleissa takuulla esille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Vielä ehtii allekirjoittaa kansalaisaloitteen ruotsin valinnaisuuden puolesta:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1939

Viittäkymmentätuhatta tuskin enää saadaan täyteen, mutta allekirjoittamalla osoitat kannattavasi ajatusta ja tuet hankkeen elossa pysymistä.

Pakollinen ruotsi on muinaisjäänne, josta yhä useampi ja useampi haluaa eroon ja yhä useampi ja useampi alkaa olla myös valmis tekemään jotain asian eteen. Yllä mainittu aloite on laitettu alulle puhtaasti kansalaisten toimesta eikä se saa taloudellista tukea (kuten edellinen eduskunnan käsittelyyn päässyt, mutta siellä hylätty) aloite. Allekirjoittamalla ilmaiset tukesi asian puolesta ja kiität asian suhteen aktivoituneita ja kannustat heitä jatkamaan työtään. Maailma muuttuu hitaasti ja Suomi vielä hitaammin.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve Hyvä Toni,

Ennenkuin ruotsinkiekli voidaan tehdä vapaaehtoiseksi peruskoulussa, pitää toisen kotimaisen kielen taitovaatimus poistaa lukiosta/yliopistokoulutuksesta.

Lukiossa vaaditaan nykyisellään toisen kotimaisen tietyntasoinen osaaminen. Lukiossa ei nykyisellään ole toisen kotimaisen alkeisopetusta, mikä tarvitaan jos aijemmalla tasolla ko kielä ei ole lukenut. Tässä siis tämä yhdevertaisuusasia. Onhan se ikävää jos lapsi jo alakoulussa joutuu/valitsee oppisuunnan joka ei myöhemmin mahdollista lukioon menoa.

Eli pikkaisen isompi juttu.

Sitten ihan näin perussuomalaisten saavutuksista hallituksessamme:
-Suomesta ei ole koskaan tuettu eleläeuroopan talouksia niin paljon kun..
-Suomeen ei ole koskaan tullut niin paljon turvapaikanhakioita kun...
-Toisen kotimaisen opetus peruskoulussa on aikaistettu jopa vuodella kun...
-Sukupuolineutraali avioliittolaki hyväksyttiin lopullisesti kun...

...Perussuomalaiset ovat hallituksessa. ;D

-Rauhaa ja Rakkautta

Käyttäjän ToniAhva kuva
Toni Ahva

Siinä tulikin reilusti virheitä. Aloitetaan nyt siitä, että ruotsin kielen aikaistaminen alkamaan kuudennelta luokalta oli edellisen hallituksen päätös, jonka kanssa tällä hallituksella ei ole mitään tekemistä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Tarkistin kaikkien vaalikonevastaukset ja sen perusteella listasin valtuutetut, jotka ovat vastanneet Helsingin Sanomien eduskuntavaalikoneessa vuonna 2015 olevansa samaa mieltä väitteen ”ruotsin pakollisesta opiskelusta tulisi luopua” kanssa ja jotka äänestivät kuitenkin valtuustossa vastaan:"

Ulkoistivat aivonsa puolueensa kannalle syystä jos toisesta. Eipä tarvitse itse liikaa ajatella. Ei mitään uutta. Oma puolueesi tuskin on erilainen.
******************************************************************************

"Ennenkuin ruotsinkiekli voidaan tehdä vapaaehtoiseksi peruskoulussa, pitää toisen kotimaisen kielen taitovaatimus poistaa lukiosta/yliopistokoulutuksesta."

No niin pitäisikin poistaa. En ole vuosikymmenten aikana kuullut yhtään hyvää syytä miksi ei pitäisi.

Käyttäjän MikaelSchulman kuva
Mikael Schulman

"Valtuuston keskustelu oli todella huvittavaa kuunneltavaa."
- "Kielivapaudella" hurskastelevat yksikieli-tylsämieli-marisijat ovat hekin joskus sangen huvittavia. Enimmäkseen he kuitenkin ovat vain ikävystyttäviä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Miksi?

Hyöty-haitta -arvioissani ruotsin kielen pitäminen pakollisena ei oikein vain ole järkevää. Ei maailman suurimpia asioita tietenkään, mutta silti haitallisuutta pitäisi kitkeä että tulevat sukupolvet voivat pärjätä paremmin (enkä ole ruotsinkielisiä vastaan.. miten oma "kielitaitoni" auttaa millä on kaikki AMK-tason kurssit selvitetty ja tuskin muistan Jag heter Rami ja sen jälkeen pitää vaihtaa toiseen kieleen ;) kamalasti istumista ja kamalan vähän hyötyä ).

Heikki Tala

Kielten opiskelun valinnanvapaus etenee vääjäämättömästi. Siitä varmin tae on Åbo Akademin sekä Turun ja Tampereen yliopistojen jättitutkimus 2014. Sen mukaan 74 % suomalaisista haluaa ruotsin valinnaiseksi.

Toinen merkittävä todiste on ylioppilastutkinnossa ruotsin kielen kokeen kirjoittaneiden määrän kehitys eli romahdus valinnanvapauden tultua vuodesta 2005 alkaen.

Osmo Soininvaaran ennustus toteutuu:"Ei hävittyjä sotia kannata jatkaa. Tämä kannattaisi kielivähemmistön oikeuksien puolustajienkin ymmärtää. Nouseva sukupolvi, joka jossain vaiheessa astuu valtaan, inhoaa pakkoruotsia niin paljon, että lakkauttaa sen aivan varmasti."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tässäkin yksi syy poikien syrjäytymiseen kouluissa, kielellisesti tytöt ovat lahjakkaampia kun pojat panostavat enemmän käytännännönläheiseen toimintaan kuten moponkorjaukseen. Jatkossa vain yksi pakollinen kieli joka on tietenkin englanti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ruotsin kielen asema ei ole poliittisten päättäjien ulottuvissa"

Olen eri mieltä.

Reijo Jokela

"Rantala sekä Zahra Abdulla (vas) haluaisivat kotouttaa maahanmuuttajia ruotsinkielellä, jotta ruotsinkielisten palvelut voitaisiin turvata jatkossakin".
Tässä lienee yksi syy RKP:n linjaan maahanmuuttokysymyksissä.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Pistäkää joskus ihmeessä käyntiin kansalaisloite toisen kotimaisen kielen vapaaehtoisuudesta ilman mitään puhetta "pakkoruotsittamisesta". Silloin minäkin voisin tukea aloitetta.

Tähän mennessä kaikki aloitteet ovat liittyneet ainoastaan ruotsin kielen pakollisuuteen ja silloinhan ne eivät ole oikeastaan koskeneet esimerkiksi minua.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Muistakaa kuitenkin ns. Taxellin paradoksi eli jos vähääkään annat periksi ruotsinkielen asemassa niin kaikki meni eikä piisannutkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset