Toni Ahva Valinta vahva

Kaupunkien tuet poliittisille nuorisojärjestöille lakkautettava

Vain harva veronmaksaja tietää, miten paljon poliittiset nuorisojärjestöt saavat valtiolta rahoitusta. Vielä harvempi tietää, että valtion runsaan rahoituksen lisäksi poliittisten nuorisojärjestöt saavat tukia lukuisilta Suomen kaupungeilta ja kunnilta.

Teimme Helsingin PS-Nuorissa kannanoton, jossa vaadimme Helsingin kaupungin poliittisten nuorisojärjestöjen tukien lakkauttamisesta. Taustalla oli Helsingin nuorisolautakunnan päätös, jossa poliittisille nuorisojärjestöille kaadettiin 177 000 euroa – käytännössä suojatyöpaikkojen palkka-avustuksiin.

Kannanotostamme nousi myrsky.

Sain lukuisia puheluita ja viestejä. Broilerifarmien johto eli nuorisojärjestöjen eliitti vaati meitä poistamaan tilastot, joista käy ilmi tukisummat nuorisojärjestöille ja nuorisojärjestöjen tapahtumien määrät. Jopa oikeustoimilla uhkailtiin. Aihe oli selvä tabu: tuista on tullut nuorisopoliitikoille saavutettu etu, jota ei saa kritisoida tai kyseenalaistaa.

hands-1319623_960_720

Totuus sattuu. Kannanottomme osui ja upposi. Positiivista palautetta tuli runsaasti: etenkin muiden puolueiden nuorisojärjestöjen rivijäseniltä, jotka ovat kauhistuneita omien järjestöjensä toiminnasta.

Mitä enemmän poliittisten nuorisojärjestöjen tukia tutkin, sitä enemmän minua kuvottaa. Esimerkiksi PS-Nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen kirjoitti siitä, miten Kokoomusnuoret on ilmoittanut tukihakemuksessaan aktiivijäsenten määräksi peräti 14 500, kun muut järjestöt ovat ilmoittaneet muutamia satoja. Kokoomusnuorten kokonaisjäsenmäärä on 5 248.

Sanotaan nyt suoraan: poliittisten nuorisojärjestöjen tukijärjestelmä on umpimätä.

En kerta kaikkiaan ymmärrä, mihin jo valtion toimesta hyvin syöneet nuorisojärjestöt tarvitsevat enää kuntien tukia. Kokosin viisi syytä, miksi kaupunkien tuet poliittisille nuorisojärjestöille pitäisi lakkauttaa kokonaan:

 

1. Kaksinkertainen tukijärjestelmä vähentää rahoituksen selkeyttä ja avoimuutta.

Poliittiset nuorisojärjestöt imevät rahoitusta jo pelkästään valtiolta valtavia summia, minkä lisäksi piirit hakevat tukea suojatyöpaikkoihinsa kaupunkilaisten rahoista. Kaksinkertainen tukijärjestelmä, jossa valtio tukee nuorisojärjestöjä ja kaupungit lisäksi niiden paikallisosastoja, on monimutkainen ja estää kansalaisia saamasta kokonaiskuvaa siitä, paljonko poliittisia nuorisojärjestöjä oikeasti rahoitetaan.

2. Tukisummat ovat ylimitoitetut.

Nykyinen poliittisten nuorisojärjestöjen tukijärjestelmä on aivan liian ylimitoitettu huomioiden poliittisten nuorisojärjestöjen toiminnan määrän ja laadun. Palkkakulut vievät valtavan siivun nuorisojärjestöjen kokonaisbudjeteista.

3. Päätöksentekijöiden tulee kantaa vastuuta talouden kestävyydestä.

Kun taloudellinen tilanne on heikko, poliitikkojen täytyy esimerkillisesti leikata myös itseltään. Kokoomusnuorten mielestä julkista sektoria pitäisi leikata reilusti. Koomista, että tässä asiassa he ovatkin itse eturintamassa vastustamassa leikkaamista ja puolustamassa pöhöttynyttä julkista sektoria.

4. Nuorisotoimen rahat kuuluvat aitoon nuorisotyöhön.

Nuorisotyö on arvokasta. Esimerkiksi nuorisotalot ja nuorille liikuntaa järjestävät järjestöt kaipaavat tukea. Puhumattakaan, että etsivä nuorisotyö tarvitsee kipeästi rahaa syrjäytyneiden ja syrjäytymisvaarassa olevien nuorien auttamiseen. Sinne nuorisotoimen rahat kuuluvat.

5. Moraalittoman hyvä veli -kerhon purkaminen.

Nuorisolautakunnat ovat täynnä nykyisiä tai entisiä nuorisojärjestöjen jäseniä, jotka syöttävät omille järjestöilleen rahaa. Pieni piiri siis sopii keskenään, että annetaan kaupungin kukkarosta kaikille vähän rahaa. Esimerkiksi Helsingin nuorisolautakunnan puheenjohtaja on entinen Demarinuorten puheenjohtaja.

 

Toki mekin Helsingin PS-Nuorissa voisimme saavuttaa omaa etua anomalla yhdistyksellemme kaupunkilaisten rahoja. Mutta ei se ole oikein. Uskon ja toivon, että poliittisten nuorisojärjestelmän tukijärjestelmä uudistuu. Se vaatisi poliittisilta nuorisojärjestöiltä vain rohkeutta puhua omaa etuaan vastaan yhteisen hyvän puolesta.

Poliittisilla nuorisojärjestöillä on peiliin katsomisen paikka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola
Juhani Piri

Rehellisyys, moraali, oikeudenmukaisuus ja toiminta faktojen (tieteellisen tiedon pohjalta) olisi kyllä tälle maalle oikein lottovoitto. Kummasti lähes jokainen ajaa vain omia tai lähipiirin etua. Ihan puoluekannasta riippumatta olisi tärkein laittaa suomen ja suomalaisten asioita kuntoon, ei kähmiä itselle etuuksia ja suojatyöpaikkoja tuttavien tutuille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset